ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Για τέταρτη χρονιά, ο Σύλλογος οργάνωσε το πολιτιστικό καλοκαίρι με διάφορα αθλητικά δρώμενα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 έγινε η «Τελετή έναρξης» των εκδηλώσεων όπου νέα κορίτσια ντυμένα στα λευκά θυμίζοντας Αρχαίες Ιέρειες άναψαν την φλόγα στον βωμό. Γεγονός που είχε παρουσιαστεί πέρυσι αλλά συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Η βραδιά συνεχίστηκε με το «τουρνουά δηλωτής» με νικητές τον Αλεξόπουλο Παντελή και τον Τσαρουχά Ιωάννη.

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 βασιζόμενοι στον εθελοντισμό, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του χωριού. Ακολούθησε ζωγραφική με θέμα «Το χωριό που ονειρεύομαι» με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων δίνοντας ο καθένας την δική του εικόνα για το χωριό. Το βράδυ, στα πλαίσια της δυνατής σχέσης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο ΄Αγαλι και την Χωτούσα, τα δυο χωριά οργάνωσαν μια υπέροχη μουσική βραδιά με φαγητό και μουσική στο Τοιχειό της Χωτούσσας, δίπλα στις λεύκες που δρόσιζαν το βράδυ μας.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 διεξήχθη ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ νεολαίας και παλαίμαχων με νικήτρια ομάδα τους «παλαίμαχους».

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 νωρίς το απόγευμα στο γήπεδο 5x5 της Βλαχέρνας είχε διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Βλαχέρνας και Αγαλιού με νικήτρια την τοπική ομάδα της Βλαχέρνας. Αργότερα παρουσιάστηκε στην πλατεία του χωριού Φυτολόγιο με θέμα «Φυτά και λουλούδια του χωριού μας» και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τον Έλληνα Αγρότη-Κτηνοτρόφο υπό την αιγίδα και σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Δήμο Τρίπολης, με θέμα και ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες αγροτικές καλλιέργειες όπως τα «αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά κ.α.», την κτηνοτροφία που εκτιμώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής πανίδας, παράγει άριστα ποιοτικά προϊόντα, τις «αυτόχθονες και σπάνιες φυλές αιγοπροβάτων», «το μέλι της πατρίδας μας» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και «την σποροπαραγωγή και τα όσπρια της Αρκαδίας» . Ήταν μια ενδιαφέρουσα βραδιά καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι και αγρότες βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την ημερίδα, να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στην συζήτηση. Ομιλητές ήταν οι κ.κ.:Φουλίδου Άννα και Χρήστος Γούλας, Γεωπόνοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψιμάρνη Παναγιώτα Γεωπόνος του Δήμου Τρίπολης και Δημάκος Πιέρρος Γεωπόνος του ΚΕΠΠΥΕΛ Τρίπολης. Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι κ.κ.:Παπαδημητρίου Γεώργιος εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής Δήμου Τρίπολης, Καρώνης Γεώργιος, Προϊστάμενος Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Δήμου Τρίπολης, Μαρκόπουλος Γεώργιος Γεωπόνος Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Αρκαδίας, Πετροπούλου-Δρακοπούλου Σπυριδούλα Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου, Χαράλαμπος Σταμάτης Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρίπολης, Τσιαμούλος Νίκος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τρίπολης, Ντόκος Ιωάννης Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Κώμης και Σιάννης Αθανάσιος Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Παλαιοπύργου.

Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 έγινε η προετοιμασία του τρύγου, όπου πολλοί κάτοικοι του χωριού, νέοι και γέροι, με τα καπέλα τους και παλιές παραδοσιακές φορεσιές και τα κοφίνια τους στα χέρια, τραβώντας το γαϊδουράκι φορτωμένο με τις κοφίνες, ξεκίνησαν για το αμπέλι του κ. Αλέκου Βαρδουνιώτη. Εκεί παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια την διαδικασία του τρύγου σε συνδυασμό βέβαια με τα ανάλογα τραγούδια και χορό.

Την Tρίτη, 13 Αυγούστου 2013 για πρώτη φορά «Η Λίμνη ανεβάζει θέατρο» . Μια θεατρική παράσταση στην πλατεία του χωριού από τους: Γκόλφω Γκιόκα, Νίκο Κοντοράβδη, Κατερίνα Παπαβασιλείου, Παρασκευά Τρυφωνόπουλο και Δημήτρη Τσέρμο, όπου ενσάρκωσαν το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Οι Τρελοί της Εποχής» και χάρισαν άφθονο γέλιο στους θεατές. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την φιλότιμη προσπάθεια τους. Στη συνέχεια, ακολούθησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Καραόκε πάρτυ, όπου αρκετοί ήταν εκείνοι που πήραν το θάρρος να τραγουδήσουν άσχετα με τις φωνητικές τους ικανότητες, αυτός ήταν και ο σκοπός άλλωστε! Νικητές της βραδιάς ο Νίκος Τρυφωνόπουλος και Παρασκευάς Τρυφωνόπουλος και Δημήτρης Τσέρμος. Η βραδιά έφτασε στο αποκορύφωμά της με το «3ο Πάρτυ Νεολαίας» , που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 10η Αυγούστου αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε. Η βραδιά κύλησε με ιδανικό για την νεολαία κέφι ως το πρωί και να επισημάνουμε ότι αποζητάμε την στήριξή τους σε όσο το δυνατό εντονότερο παλμό εφόσον εκείνοι είναι το αύριο. Η στήριξή τους έχει σκοπό την σύσφιξη σχέσεων και την συνέχιση, όχι μόνο του Συλλόγου αλλά και του χωριού μας.

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 το βράδυ, «Η Λίμνη ανεβάζει θέατρο» . Κορίτσια και αγόρια του χωριού μας, ενσαρκώνουν ρόλους από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή. Οι: Πετρόπουλος Τρύφωνας, Πετρόπουλος Γρηγόρης, Τασιοπούλου Έλενα, Αλεξοπούλου Αντωνία, Γκολφινόπουλος Γιάννης, Γκιόκα Παναγιώτα, Κοντοράβδης Νίκος, Παπαβασιλείου Κατερίνα και Τρυφωνοπούλου Αλεξάνδρα στο ρόλο της Λυσιστράτης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και παρουσίασαν με αξιοπρέπεια το έργο. Έπειτα ακολούθησαν οι αθλοπαιδιές μικρών και μεγάλων. Στις τσουβαλοδρομίες νικητές ήταν, στους μικρούς: Σπύρος Γκιόκας και στους μεγάλους:Βασίλης Μαρουλάκης. Στις αυγοδρομίες νικητές ήταν, στους μικρούς:Δέσποινα Κολλιοπούλου και στους μεγάλους:Βασιλική Μαρουλάκη. Στις καρπουζοδρομίες νικητές ήταν, στους μικρούς:Δέσποινα Κολλιοπούλου και στους μεγάλους Αθανάσιος Τσέρμος και στο τρέξιμο νικητές ήταν, στους μικρούς: Μαριγώ Κριτσελά και στους μεγάλους:Αθανάσιος Τσέρμος. Στην συνέχεια έγινε η απονομή μεταλλίων και επαίνων στους νικητές και συμμετέχοντες στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου. Ακολούθησε η «Τελετή λήξης» των εκδηλώσεων σβήνοντας την φλόγα.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 η Ελλάδα ολόκληρη γιορτάζει, έτσι γιόρτασε και το χωριό μας, αναβιώνοντας με αναπαράσταση το έθιμο «του τρύγου» και το «πάτημα των σταφυλιών» . Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και οι νεότεροι γνώρισαν την διαδικασία του τρύγου και το πάτημα των σταφυλιών που αποτελούσε ευχαρίστηση, χαρά και λιγότερο δουλειά. Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του χωριού που φέρει πια τον τίτλο «ΑΓΑΛΙΑΝΗ» , με συμμετέχοντες το γκρουπ των μεγάλων αλλά και των μικρότερων. Το γλέντι ξεκίνησε αμέσως μετά το φαγητό με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα «ΚΑΡΥΑΤΕΣ» , όπου μας χάρισαν μια υπέροχη βραδιά. Τιμή στην εκδήλωσή μας έδωσαν με την τους οι κ.κ.:Ιερέας, Τρυφωνόπουλος Παναγιώτης, Πετροπούλου-Δρακοπούλου Σπυριδούλα Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου, Παπαβασιλείου Δήμος και Παπακώστας Τάσος εκπρόσωποι Παναρκαδικής Αδελφότητας Μόντρεαλ Καναδά, Τραγάς Πέτρος Πρόεδρος Συλλόγου Λίμνης Χωτούσης «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» Τορόντο Καναδά, Κουρεμένος Γεώργιος Πρόεδρος Ένωσης Αρκάδων Κορινθίας «ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ», Παρρά Γιούλα Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Λιμνιωτών Αρκαδίας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», Κολλίντζας Δημήτριος εκπρόσωπος Μορφωτικής Κίνησης Βλαχέρνας, Κουρή-Πανάγου Ελένη Γενική Γραμματέας Συλλόγου Γυναικών Σουλίου Κορινθίας, Ντόκος Ιωάννης Εκπρόσωπος τοπικού Διαμερίσματος Κώμης, Παρρά Νατάτα και Παπαλέξη Πόλυ, φίλες του Συλλόγου που επιμελήθηκαν και φέτος με ιδιαίτερη φροντίδα και χαρά το ντύσιμο του χορευτικού μας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!

Χειροποίητα και τοπικά προϊόντα, φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού μας είχαν θέση στο παζάρι του Συλλόγου.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 από το χωριό ξεκίνησαν εκδρομείς με προορισμό την Μεθώνη, Πύλο και Καλαμάτα με επιστροφή το βράδυ στο χωριό.

Το 4ο πολιτιστικό καλοκαίρι του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΜΝΗΣ «ΤΟ ΑΓΛΙ» ολοκληρώθηκε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους πήραν μέρος στα δρώμενα και αυτούς που βοήθησαν στην προετοιμασία τους, επίσης τους Δωροθέτες της λαχειοφόρου κ.κ.:

 1. ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΤΡΟΥΠΗ ΙΩΑΝΝΗ
 2. ΑΦΟΙ ΔΟΥΛΙΓΕΡΗ (συνεργείο αυτοκινήτων)
 3. ΚΟΝΤΑΛΩΝΗΣ ΦΩΤΗΣ (ηλεκτρικά είδη)
 4. ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΠΕΛΟΣ
 5. ΛΟΥΡΙΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Νικ
 6. ΝΤΑΓΙΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
 7. ΠΕΡΓΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ (χρώματα-Τρίπολη)
 8. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (Αθήνα)
 9. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΞΥΔΗ (Λεβίδι)
 10. ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ (Τρίπολη)
 11. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Λευκά είδη)
 12. ΤΖΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων OPEL – ISUZU – SUZUKI-Τρίπολη)
 13. ΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (αξεσουάρ αυτοκινήτων- Τρίπολη)
την κ. Βαρδουνιώτη Δήμητρα για τον μούστο, το πετιμέζι, τις μουσταλευριές, τις μουστόπιτες και τα μουστοκούλουρα που έφτιαξε και προσέφερε την ημέρα της αναπαράστασης του τρύγου, τους κ.κ. Αλεξοπούλου Νίκη, Βαρδουνιώτη–Χουντάλα Ελισάβετ, Κάρμου Παγώνα, Τρυφωνοπούλου Ελένη και Τρυφωνοπούλου Παρασκευή για την προσφορά τους στο παζάρι του Συλλόγου, Βαλκάνο Λάμπρο και Μπελεσιώτη Ιωάννα για την προσφορά εργασίας τους, επίσης Αλεξόπουλο Δημήτριο του Αντ., Τρυφωνόπουλο Ελισαίο, Νικητόπουλο Δημήτριο (Φρουτεμπορική Τρίπολης), Αγγελή Παπαδόπουλο Τυροκομείο Χωτούσας, ΑΒΕΕ ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ και τον Σύλλογο Λίμνης Χωτούσης «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» Τορόντο Καναδά για την προσφορά τους, Δρακόπουλο Βασίλη για την εξυπηρέτηση και τον ευχαριστούμε.

Όλους τους ομογενείς που βρέθηκαν κοντά μας και μας στήριξαν καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων και τέλος όλους όσους βοήθησαν στην προετοιμασία και στην οργάνωση των εκδηλώσεων κι ευχόμαστε: Όλοι γεροί και δυνατοί του χρόνου ν΄ ανταμώσουμε ξανά!