ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

agaliark Thu, 10/22/2015 - 02:14

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στην εκκλησία του χωριού από τον Ιερέα κ. Στυλιανό Πρεβεζιάνο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού από το Σύλλογο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015

Αφετηρία για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι αποτέλεσε η όμορφη βραδιά στο Τοιχειό της Χωτούσας στις 8 Αυγούστου. Το “2ο Αγαλοπαναγαλοχωτουσαί'ι'κο Αντάμωμα>> καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου ξεκίνησαν με μια μαγευτική τελετή έναρξης από τις υπέροχες ιέρειες. Η Βράκα Στέλλα, η Γκιόκα Παναγιώτα, η Κριτσελά Μαριγώ, η Νταγιάντη Άννα Μαρία και η Νταγιάντη Μαρία με την αέρινη παρουσία τους, κινήθηκαν στο χώρο και άναψαν τη δάδα που σήμαινε την έναρξη της πολιτιστικής εβδομάδας.Την εκδήλωση τίμησαν οι κ.κ.:Σταμάτης Χαράλαμπος (Αντιδήμαρχος), Παπαχρόνης Παναγιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος), Παπακώστας Αναστάσιος (Πρόεδρος Αδελφότης Αρκάδων Μόντρεαλ), Τραγάς Πέτρος (Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Αγαλοχωτούςσης «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» Τορόντο Καναδά), Κουρεμένος Γεώργιος (Πρόεδρος Ένωσης Αρκάδων Κορινθίας «ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ»), Αποστολοπούλου Γεωργία (Πρόεδρος Συλλόγου Χωτουσιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»), Παρρά Γιούλα (Πρόεδρος Απανταχού Λιμνιωτών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»), Νταγιάντης Παναγιώτης (Πρόεδρος Χωτούσας), Τρυφωνόπουλος Ηλίας (Πρόεδρος Λίμνης) και Κολλίντζας Δημήτριος (Πρόεδρος Βλαχέρνας). Οι κάτοικοι και οι ομογενείς της Χωτούσας μας υποδέχτηκαν και μας περιποιήθηκαν δεόντως. Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του χωριού κ. Νταγιάντη Παναγιώτη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Αγαλοχωτούσης “Η Αγία Τριάς” Τορόντο Καναδά κ. Τραγά Πέτρο.

Το επόμενο πρωί τελέστηκε το <<2ο Αγαλοπαναγαλοχωτουσαί'ι'κο Μνημόσυνο των Πατριωτών μας όπου γης>> στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώων της πλατείας από τους κ.κ. Παπαχρόνη Παναγιώτη( Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Τρίπολης), Κουρεμένο Γεώργιο (Πρόεδρο Ένωσης Αρκάδων Νομού Κορινθίας “Το Μαίναλο”), Νταγιάντη Παναγιώτη Εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας Χωτούσας και Συλλόγων Εξωτερικού και Εσωτερικού, Παρρά Γιούλα Πρόεδρο Συλλόγου των Απανταχού Λιμνιωτών Αρκαδίας “Η Αγία Παρασκευή”, Τρυφωνόπουλο Ηλία (Πρόεδρο του χωριού μας) και την Κουρή Κατερίνα (Πρόεδρο του Συλλόγου του χωριού μας). Ακολούθησε κέρασμα στο καφενείο του κ. Τσέρμου Γιώργου.

Στις 9 Αυγούστου, είχε οργανωθεί μια ξεχωριστή βραδιά που εκτός από διασκέδαση είχε και σημαντικό κοινωνικό σκοπό, την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Τρίπολης. Παρουσιάστηκε το παιχνίδι <> όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να προσφέρουν τρόφιμα προς ενίσχυση του Παντοπωλείου. Η ανταπόκριση των χωριανών και όχι μόνο, ήταν αξιοσημείωτη καθώς συγκεντρώθηκαν αρκετά τρόφιμα για το σκοπό αυτό. Νικήτριες της βραδιάς ήταν η Τρυφωνοπούλου Αλεξάνδρα, η Τασιοπούλου Έλενα και η Μαγγανά Αιμιλία, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν το χωριό μας στον μεγάλο τελικό του παιχνιδιού που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα χωριά της περιοχής που έχουν λάβει μέρος στο παιχνίδι. Κοντά μας βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τρίπολης κ. Βρέντας Σπύρος όπου μας ευχαρίστησε για την στήριξη. Ήταν μια πολύ καλή κίνηση από τον Σύλλογο και μακάρι να δούμε ξανά και άλλες τέτοιες δράσεις.

Την επόμενη μέρα βρέθηκε στο χωριό μας η Διατροφολόγος κ. Σαραντοπούλου Μαίρη, όπου έδωσε τις διατροφικές της συμβουλές στα άτομα της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο. Την Τρίτη 11 Αυγούστου έγινε η καθιερωμένη μονοήμερη εκδρομή του Συλλόγου με προορισμό τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Πρώτη στάση ήταν το Λιμποβίσι όπου επισκεφθήκαμε το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στη συνέχεια βρεθήκαμε στην γραφική Στεμνίτσα και στην ιστορική Δημητσάνα. Ακολούθησε ξεκούραση στην υπέροχη και ζωντανή πλατεία της Βυτίνας και έπειτα προσκύνημα στην Μονή Κερνίτσας. Το Λαογραφικό Μουσείο του Δάρα ήταν ο επόμενος προορισμός και τέλος βρεθήκαμε στην Βλαχέρνα όπου ο Τοπικός Εκπρόσωπός της κ. Κολλίντζας Δημήτριος και κάτοικοι του χωριού, μας υποδέχτηκαν ευχάριστα με γλυκά κεράσματα στο Πνευματικό Κέντρο τους και τα χορευτικά τους μας διασκέδασαν παρουσιάζοντας χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ομάδα πεζοπόρων, απόλαυσαν το πρωινό τους καφεδάκι στη <<Μάνα του νερού>> και θαύμασαν την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του χωριού και της Βλαχέρνας. Νικήτρια στέφθηκε η ομάδα της Βλαχέρνας. Επίσης στο <<τουρνουά δηλωτής>> μικρών, νικητής ήταν ο Γκιόκας Σπύρος και στο <<τουρνουά τάβλι>> μικρών ήταν ο Κωστάρας Γιώργος ενώ στο <<τουρνουά τάβλι>> μεγάλων νικήτρια ήταν η Τρυφωνοπούλου Αλεξάνδρα. Στις 13 Αυγούστου μεταφερθήκαμε σε μια άλλη εποχή, αναβιώνοντας με αναπαράσταση <<το πλύσιμο των ρούχων στην Κατώβρυση>>, όπου γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές έπλυναν με παραδοσιακό τρόπο τα ρούχα στη σκάφη με κόπανο. Μετά το πέρας του πλυσίματος στη βρύση, πήραν το δρόμο της επιστροφής στο χωριό με μια στάση στο πηγάδι <<Χώνι>> όπου χόρεψαν στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και φωτογραφήθηκαν.

Και έφτασε η μέρα που με τόση αγωνία και χαρά περιμένουν κάθε καλοκαίρι οι μικροί μας φίλοι, για να συμμετέχουν στις διάφορες αθλοπαιδιές που οργανώνει ο Σύλλογος. Έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία και έχουν πάρει θέση για τις τσουβαλοδρομίες, τις αυγοδρομίες, τις τουρτοδρομίες και το τρέξιμο. Νικητές της βραδιάς ήταν στις τσουβαλοδρομίες η Πετροπούλου Πέγκυ (για τα κορίτσια) και ο Αλεξόπουλος Παρασκευάς (για τα αγόρια), στις αυγοδρομίες η Πετροπούλου Πέγκυ και ο Κωσταράς Θανάσης, στιςτουρτοδρομίες η Κολλιοπούλου Ελένη και ο Κωστάρας Θανάσης και τέλος στο τρέξιμο η Κριτσελά Μαριγώ και ο Πετρόπουλος Βαγγέλης. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδάκια που πήραν μέρος στους αγώνες!! Έπειτα έγινε η απονομή των μεταλλίων και των επαίνων στους νικητές και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Ακολούθησε η τελετή λήξης με τις ιέρειες στην πλατεία του χωριού. Αργά το βράδυ, σειρά είχε το πάρτι νεολαίας. Μικρή συμμετοχή αλλά αρκετό κέφι ως το πρωί!!!! Στις 15 Αυγούστου, μετά το σχόλασμα της εκκλησίας ο κόσμος είχε την δυνατότητα να θαυμάσει την έκθεση άλμπουμ <<παλιών φωτογραφιών>> και <<ερασιτεχνικής φωτογραφίας>>.

2ο ΑΓΑΛΟΠΑΝΑΓΑΛΟΧΩΤΟΥΣΑΙ'Ι'ΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Το 2ο Αντάμωμα των τριών χωριών μας ξεκινά με το καθιερωμένο <<Σεργιάνι στην παράδοση>>. Φέτος έγινε η αναπαράσταση της τέχνης του σαπουνιού και της παρασκευής του με παραδοσιακό τρόπο. Το πλύσιμο των ρούχων σε σκάφη με κόπανο, ποτασοσάπουνο ή γουρνοσάπουνο και αλισίβα καθώς και το άπλωμα της μπουγάδας στον φράχτη όπως τον παλιό καλό καιρό. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του χωριού μας <<ΑΓΑΛΙΑΝΗ>> και από το χορευτικό των μικρών. Στη συνέχεια ο Σύλλογος με μια μικρή αλλά σεμνή τελετή “τιμής στα γηρατειά” , τίμησε γυναίκες και άνδρες άνω των 80 ετών και από τα τρία χωριά, Άγαλι, Πανάγαλι και Χωτούσα και απένειμε αναμνηστικό, στον καθέναν ξεχωριστά. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι πολλοί βρίσκονταν κοντά μας και παρέλαβαν οι ίδιοι το αναμνηστικό ενώ για όσους δεν τα κατάφεραν να έρθουν, τους εκπροσώπησαν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με φαγητό, ποτό και χορό μέχρι το πρωί. Η κ. Γιάννα Καρκαλά και ο κ. Αντώνης Φίλης μας διασκέδασαν υπό τον ήχο της δημοτικής μουσικής αφιλοκερδώς όπου θερμά τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε υγεία σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Παζάρι με παραδοσιακά προϊόντα και κοσμήματα για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου πλαισίωνε την βραδιά. Ευχαριστούμε για την προσφορά τους, τους κ.κ. Κάρμου Παγώνα, Κουρή Κατερίνα, Προκόπου Παναγιώτα (πρεσβυτέρα), Τρυφωνόπουλο Ευαγ. Γεώργιο και Τρυφωνοπούλου Παρασκευή, επίσης και την οικογένεια Καρκαλά για τα γλυκά κεράσματα. Την παράσταση έκλεψαν όμως οι μικροί: Πάρις Φ. Αλεξόπουλος, Νίκος Φ. Αλεξόπουλος, Γιώργος Δ. Λάγγας, Σταμάτης Θ. Κριτσελάς και Κατερίνα Α. Σπανού, που και αυτοί συνέβαλαν στην ενίσχυση του Συλλόγου με τα χειροποίητα κοσμήματα που προσέφεραν στο δικό τους μαγαζάκι. Τους ευχόμαστε υγεία και καλή πρόοδο στο σχολείο τους και στην ζωή τους κι ευχόμαστε να είναι πλάι μας πάντα.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου, την εκτύπωση της εφημερίδας “ΑΓΑΛΙ ΑΣΘΑΙ” και την αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου. Τυχεροί της βραδιάς ήταν η οικογένεια του Κορομηλά Κων/νου που κέρδισε την τηλεόραση και ο κ. Μητσιόπουλος Θανάσης (από το Μάτι Κορινθίας) που κέρδισε το αρνί. Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι κ.κ. Σταμάτης Χαράλαμπος (Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρίπολης), Παπαχρόνης Παναγιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τρίπολης), Πέτρος Τραγάς (Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Αγαλοχωτούσης “Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ”), Γιούλα Παρρά (Πρόεδρος των Απανταχού Λιμνιωτών Κορινθίας “Η Αγία Παρασκευή)” και Ηλίας Τρυφωνόπουλος (Πρόεδρος του χωριού μας).

Την Κυριακή 16 Αυγούστου το βράδυ, στο καφενείο του κ. Αλέξανδρου Βαρδουνιώτη, ο Σύλλογος παρέθεσε ευχαριστήριο και αποχαιρετιστήριο τραπέζι, στους ομογενείς που επισκέφτηκαν το χωριό μας αυτό το καλοκαίρι. Η παρουσία τους και η στήριξή τους, πολύ σημαντική και αξιοσημείωτη, από την ίδρυση του Συλλόγου έως και σήμερα. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για το καλοκαίρι του 2018, όπου θα γίνει το 3ο Αγαλοπαναγαλοχωτουσαί’ι’κο Αντάμωμα. Σας περιμένουμε όλους με υγεία ξανά κοντά μας.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τους δωροθέτες της λαχειοφόρου: για την αποπεράτωση του Σχολείου, για την ενίσχυση της εφημερίδας “ΑΓΑΛΙ άσθαι” και για την ενίσχυση του Συλλόγου, επίσης όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση και στην διετέλεση των εκδηλώσεων καθ΄ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, αναγνωρίζοντας την προσωπική τους εργασία αλλά και το μεράκι τους.

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 16 Αυγούστου και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Συλλόγου Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέχθηκε ο κ. Δημήτριος Μιχ. Αλεξόπουλος και Γραμματέας η κ. Παναγιώτα Γ. Τρυφωνοπούλου. Παρουσιάστηκε στα Μέλη του Συλλόγου ο Διοικητικός Απολογισμός για το έτος 2014 και το Πρόγραμμα Δράσης για το έτος 2015 από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Εν συνεχεία, ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου το οποίο διαμορφώθηκε ως εξής:Κουρή Αικατερίνη (Πρόεδρος), Αναγνωστόπουλος Νικόλαος (Αντιπρόεδρος), Βαρδουνιώτης Κων/νος (Γενικός Γραμματέας), Αλεξοπούλου Γεωργία (Ταμίας) και Καρκαλά Ιωάννα (Σύμβουλος), με αναπληρωματικά Μέλη τους:Φίλη Αντώνιο, Κριτσελά Θεόδωρο και Κάρμου Βασιλική. Επίσης εξελέγη και νέα Ελεγκτική Επιτροπή με τους:Πετρόπουλο Μάριο, Αναγνωστόπουλο Σπυρίδων και αναπληρωματικά Μέλη τους τις: Ευγενία Μητσιοπούλου και Δήμητρα Βαρδουνιώτη. Να ευχηθούμε καλή και δημιουργική πορεία στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, στοχεύοντας πάντα στην βελτίωση και στην ανάδειξη του αγαπημένου μας χωριού!!!!

Κατηγορία: